Birlik Sağlık Sen Hastane Baskınıyla İlgili Suç Duyurusunda Bulundu

Doğruyol, hastanelerde güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirterek, yaşanan olayların hukuki boyutunu gündeme getirdi ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasında, özellikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların sınır tanımaz bir hal aldığını ifade etti. “Pompalı tüfekle hastaneye baskın yapanlar ve sağlık çalışanlarını rehin alanlar var. Bu, sağlık sistemimizin içinde bulunduğu kaosun bir yansımasıdır. Sağlık çalışanları, görevlerini yapmaya çalışırken sürekli bir tehdit altında yaşıyorlar” dedi.

Açıklamasında yetkililere seslenen Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, yaşanan bunca şiddet olayına rağmen, sağlık çalışanlarımızı korumak için etkili yasaların biran önce çıkartılmasına dikkat çekerek, “Her geçen gün katlanarak artan sağlıkta şiddeti önlemek için hiçbir etkisi olmayan beyaz kod, gri kod, hastane girişlerine x ray cihazları koymanın çözüm olmadığını” söyledi.

Şiddet olaylarının önlenmesi için yasal düzenlemelerin şart olduğunun altını çizen Doğruyol, "Hastanelerde yaşanan şiddet olaylarının cezasız kalması, bu durumu daha da tetikliyor. Sağlıkta şiddeti önlemek için caydırıcı yasalar gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Doğruyol, “Şiddet uygulayanlar, sağlık çalışanlarına mukavemetten artırımlı cezalarla karşılaşmalı” şeklinde önerilerde bulundu.

Doğruyol, “Balıkesir’in  Edremit ilçesindeki Devlet Hastanesi'nin ortopedi servisinde tedavi gören Emrah İmamoğlu'na tabancayla ateş edip kaçan bir kişi ve aynı gün içerisinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen bir diğer olayda, hastaneye pompalı tüfekle giren bir kadın, doktor ve hemşireleri rehin alarak korku dolu anlar yaşatıyor. Bu tür olayların sık yaşanması, sağlık çalışanlarının psikolojik sağlığını da tehdit ediyor. Her gün onlarca sağlık çalışanı, hakarete, küfre ve fiziki saldırıya maruz kalıyor. Sağlık çalışanlarımız da bu ülkenin vatandaşıdır ve korunmaları gerekir.” dedi

Birlik Sağlık Sen’in yaşanan bu duruma karşılık olarak Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü ve hastane başhekimine karşı yasal süreci başlattığını söyleyen Doğruyol, "6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 4. maddesine göre, işverenler çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu konuda adalet önünde hesap sorulacak" ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının mesaiye gitme kaygısıyla çalışmaması gerektiğini vurgulayan Doğruyol, sağlıkta şiddeti önlemek için etkili çözümler geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Hastaneler, sağlık çalışanları için güvenli bir yer olmalıdır. Yetkililerin bu konuda gerekli adımları bir an önce atmasını bekliyoruz" dedi.