CHP’nin Ekonomi Heyeti Kahramanmaraş’ta...
CHP’nin Ekonomi Heyeti Kahramanmaraş’ta...
CHP Genel Başkan Yardımcıları Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, CHP’nin ekonomi politikalarını anlatmak için başlatılan ekonomi turu kapsamında Kahramanmaraş’ı ziyaret etti. Kahramanmaraş’ta gün boyu düzenlenen istişare toplantılarıyla ekonomik sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı..
CHP Genel Başkan Yardımcıları Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, CHP’nin ekonomi politikalarını anlatmak için başlatılan ekonomi turu kapsamında Kahramanmaraş’ı ziyaret etti. Kahramanmaraş’ta gün boyu düzenlenen istişare toplantılarıyla ekonomik sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı..
CHP’nin ekonomi kurmaylarının, partinin ekonomi konusunda yol haritasını anlatmak üzere başlattığı ekonomi turu, Kahramanmaraş programıyla devam ediyor. Var Bir Çaresi diyerek yola koyulan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Heyeti ziyaretlerinin Kahramanmaraş durağında iş insanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile toplantılar düzenleyerek Kahramanmaraş’ta yaşanan sorunlar ve sıkıntıları konuştu. CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ve CHP Ticaret Başkanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir’in öncülüğünde, Ramada Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ve CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş katıldı. Gün boyu gerçekleştirilen toplantı ve ziyaretleri değerlendirme toplantısında, bölgesel kalkınma, ekonomik gelişmeler ve bölgenin deprem bölgesi olması nedeniyle özel sorunları masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, ekonomik sıkıntıların çözümü için CHP’nin 81 ilde başlattığı saha çalışmalarına dikkat çekti. Başkan Ateş, “Bugün burada, iş dünyasını ve sivil toplum kuruluşlarını dinleyerek Kahramanmaraş’ın ekonomik sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışıyoruz. Deprem bölgesinin kendine özgü sorunlarını, bu sorunların çözüm yollarını ve bölgenin kalkınma ihtiyaçlarını detaylı şekilde not alıyoruz,” dedi. 6 Şubat depremlerinin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen Kahramanmaraş’ta eğitim, sağlık ve sanayi altyapısında eksikliklerin sürdüğünün altını çizen Ateş, “Tek bir okulun dış destekle yapılmış olması kabul edilebilir bir şey değil. Hâlâ ikili ve üçlü öğretim devam ediyor. Sağlık altyapısında ciddi sorunlar var. Sanayicilerimiz ise hem bölgesel hem de Türkiye geneline yayılan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor durumda,” şeklinde konuştu.
“İktidar olduğumuz ilk günden itibaren politikalarımızı hızlıca hayata geçireceğiz”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, toplantının CHP Ekonomi Çalışma Grubu’nun saha çalışmaları kapsamında düzenlendiğini belirtti. Karatepe, “Sadece istatistiklere bakarak değil, sahada vatandaşlarımızla birebir temas ederek sorunları tespit ediyoruz. Bugün Kahramanmaraş’tayız; dün Gaziantep’teydik. Her ilde ekonomik sorunlara yönelik çözüm önerilerimizi geliştiriyoruz. Amacımız, iktidara geldiğimizde ilk günden itibaren bu sorunları çözebilecek politikalarla harekete geçmek,” dedi. Karatepe, CHP’nin iktidar hedefleri doğrultusunda hazırlıklarını yetkin bir kadroyla sürdürdüğünü belirterek, “Biz bir sonraki seçimde iktidar olacak bir partinin kadrolarıyız. Bu nedenle, göreve geldiğimizde ne yapacağımızı, hangi sorunları nasıl çözeceğimizi çok iyi biliyoruz. Karar mekanizması içerisinde yer aldığımızda, ne söyleyeceğimizi, ne yapacağımızı çok net bir şekilde bilmek için bu çalışmaları yapıyoruz. İktidar olduğumuz ilk günden itibaren doğru adımlar atarak politikalarımızı hızlıca hayata geçireceğiz. Türkiye’nin mevcut ekonomik sorunlarını biliyoruz. Bunlara yönelik hazırlıklarımız var. İktidara geldiğimiz zaman Türkiye ekonomisini nasıl yöneteceğimiz konusunda fikirlerimiz var. Bu konuda oldukça yetkin insanlarla birlikte insanlarla çalışarak programlarımızı hazırladık” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gördüğümüz şey şu, bir Türkiye’nin tamamına yayılmış ortak sorunlar var. Bir de deprem bölgesinin has sorunları var. Depremin üzerinden yaklaşık 20 aylık bir zaman geçmiş olmasına rağmen Maraş’ta ihtiyaçların tamamlanamadığı ve karşılanamadığı görünüyor. Sağlık sistemine ilişkin sorunlar devam ediyor. Eğitim sistemine ilişkin bir az önce bir sendika temsilcisi hocamız da ifade etti. Kahramanmaraş merkezde depremden sonra bir okulun yapılmış olması, onun da dış destekle yapılmış olması anlaşılır bir şey değil. İkili hatta üçlü eğitimin devam ettiği söyleniyor. Sağlık sisteminin altyapısında eksikliklerin olduğu biliyor. Sanayide üretime ilişkin sorunları ayrıntılı bir biçimde konuştuk. Bir kısmı Türkiye ekonomisine bağlı olarak ortaya çıkan ama bir kısmında deprem etkilerinin devam ettiğini görüyoruz. Bizimle paylaşılan düşünceleri not ediyoruz. Bu düşünceleri hem parti programımızı hazırlarken, daha fazla detaylandırırken dikkate alacağız.”
“Mücbir Sebep Süresi 3 Yıl Uzatılmalı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir ise Kahramanmaraş’taki esnafın ve iş insanlarının yaşadığı sorunlarına dikkat çekerek şöyle konuştu; “Elzem olarak çözülmesi gereken sorunlar var. Bunlardan bir tanesi, tüm deprem bölgesinin beklediği mücbir sebep. Üç ayda bir uzatılan ve 30 Kasım’da sona erecek olan mücbir sebep süresi için kaldı dokuz gün. Mücbir sebep için değişik gruplar lobi yapmaya çalışıyor. Çağrımız çok net. Mücbir sebebi üç seneliğine uzatın. Bu konu kapansın, herkes önünü görsün. Dokuz gün sonra ne olacağını ne küçük esnaf görebiliyor ne KOBİ ne de sanayici görebiliyor. Başta deprem bölgesi Maraş ve Hatay ağırlıklı olarak ama bütün deprem bölgesi asrın felaketinden etkilendi. Asrın felaketinin etkilerinin iki senede ortadan kaybolduğunu var sayarak çözüm üretmeye çalışıyorlar. Bu bölgede bürokrasi sıkışmış. Bürokrasi sorunları çözemiyor. Bu bölgede ülkemizin değişik ve başka yerlerindeki çözüm yöntemleriyle sorunlar çözülemiyor. Çünkü nitelikli iş gücü, nitelikli kamu personeli sorunu var. Herkes bu bölgede yaşamak istemiyor. Herkes tayin almak istiyor.
Küçük Esnafa Yönelik Talepler Gündeme Geldi
Küçük esnafın, KOBİ’nin kendilerine söz verilen KOSGEB’in kredilerine erişemiyorlar. Bu krediler, kaynak yetersizliği gerekçesiyle verilemiyor. Acilen bu kredilerin önceliğinin deprem bölgesi olan Maraş, Hatay, Malatya, Adıyaman gibi bölgeye aktarılması gerekiyor. Bağ-Kur’lu olan küçük esnafın 7 bin 200 prim gününde emekli olma talebi. Dokuz bin günde emekli oluyorlar. Bunun sözü verilmişti. Daha önceden almaları gereken hakları kendilerine vermemiz gerekiyor. Başta problemlerin başında ödeme haczine düşen küçük, esnafın hapis cezasıyla karşı karşıya kalması geliyor. Ekonomik suçlar, ekonomik cezalarla değerlendirilmemeli. Başta küçük esnaf olmak üzere ödeme haczine düşenlerin, hapishanelerde, cezaevlerinde kalmalarını engellemeliyiz. Biz ekonomi ekibi olarak sorunları yerinde dinliyoruz. Politikalarımızı anlatıyoruz.” Toplantıda küçük esnafın emeklilik hakkına ilişkin sorunlarına da değinen Demir, esnafın 7200 prim günü üzerinden emekli olma talebinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade ederek; “Bağ-Kur’lu küçük esnaf hâlâ 9000 prim gününde emekli olabiliyor. Bu hak, söz verildiği gibi 7200 güne indirilmelidir.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.